وزارت راه و شهرسازی هر ساله در راستای مواد آییننامه اجرایی قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان اقدام به برگزاری آزمونهای ورود به حرفه مهندسان در رشتههای هفتگانه مهندسی عمران، معماری، تاسیسات برقی، تاسیسات مکانیکی، نقشهبرداری، شهرسازی و ترافیک مینماید. مهندسان در رشتههای فوق میتوانند در صورت دارا بودن شرایط شرکت در آزمون و قبولی اقدام به اخذ پروانه نظام مهندسی در رشته مربوطه نمایند. آزمون نظام مهندسی در تمامی رشتههای هفتگانه همزمان و هماهنگ در سراسر کشور و به صورت جزوه باز برگزار میشود.
آزمون های نظام مهندسی معمولا دوبار در سال (یک آزمون در نیمه اول و آزمون دوم در نیمه دوم سال) برگزار میشود.
ثبت نام آزمون های نظام مهندسی در هر یک از صلاحیت های محاسبات، نظارت و اجرا(برای رشته عمران) و صلاحیت های طراحی، نظارت و اجرا(برای رشته معماری) بصورت مجزا بوده و بصورت مستقل برگزار میشود. طبق روال سال های اخیر آزمون نظارت و اجرا به ترتیب در نوبت صبح و بعدازظهر روز اول و آزمون محاسبات و طراحی صبح روز دوم برگزار میشود.
آزمون نظام مهندسی بصورت کتاب و جزوه باز (Open Book) برگزار میشود. استفاده از ماشین حساب مهندسی مجاز بوده اما همراه داشتن لپ تاپ، تبلت و گوشی تلفن همراه ممنوع است.
آزمون نظام مهندسی در همه صلاحیت ها به جر معماری طاحی در قالب ۶۰ سوال تستی برگزار میشود (آزمون دارای نمره منفی است).
زمان پاسخگویی به سوالات برای آزمون نظارت و اجرا ۱۵۰ دقیقه و برای آزمون محاسبات ۲۱۰ دقیقه است.
قبولی در آزمون نظام مهندسی بصورت کسب حدنصابی(کسب نمره ۵۰) است. یعنی پاسخ درست به ۳۰ سوال از کل ۶۰ سوال طرح شده.
طبق آمار، درصد قبولی داوطلبان در آزمون نظارت و اجرا حدود ۳۰ تا ۴۰ درصد و در آزمون محاسبات ۳ تا ۵ درصد است!
اعتبار قبولی در آزمون نظام مهندسی بمدت ۴ سال است. یعنی اگر پس از قبولی در آزمون نظام مهندسی به هر دلیلی فاقد شرایط لازم جهت اخذ پروانه اشتغال (نداشتن کارت پایان خدمت، نداشتن سابقه کار بیمه ای جهت پروانه اجرا و …) داشته باشید میتوانید از این فرصت ۴ ساله استفاده نمائید.
سنوات لازم برای شرکت در آزمون نظام مهندسی ۳ سال کامل برای کارشناسی، ۲سال برای کارشناسی ارشد و ۱ سال برای دکتری است.
از سال 1400 در کنار صلاحیت های طراحی و نظارت، صلاحیت جدیدی برای رشته های تاسیسات مکانیکی و برقی درنظر گرفته شد. حامد مانیفر مدیرکل دفتر مقررات ملی و کنترل ساختمان در مصاحبه ای این موضوع را اعلام کرد و توضیح داد: به منظور حل مشکلات و برای افزایش کیفیت ساختمانها در هریک از رشتههای برق و مکانیک نیز صلاحیت تخصصی جدید با عنوان «اجرای تاسیسات برقی» و «اجرای تاسیسات مکانیکی» پیشبینی شده است.
آزمون تمامی رشتهها (به استثنا رشته معماری-طراحی)، به صورت تستی و چهار گزینهای است. آزمون رشته معماری-طراحی به صورت ترسیمی برگزار میشود. آزمون نظام مهندسی ، یک آزمون چهار گزینهای و کتاب باز است. البته کتاب باز بودن این آزمون به معنای سادگی آن نیست. در اغلب موارد، آزمونهای کتاب باز یا از سطح دشواری بالا برخوردار هستند یا منابع آنها به قدری زیاد است که یافتن پاسخ یا راه حل صحیح، نیاز به صرف زمان زیادی دارد. از اینرو، قبولی در آزمون نظام مهندسی نیازمند تسلط کافی و مدیریت زمان است.. حد نصاب قبولی کلیه رشته ها (معماری عمران و برق و …)، میانگین ۵۰ درصد می باشد. برای مثال در آزمون نظارت و اجرا نمره از ۱۰۰ محاسبه میشود و حداقل نمره قبولی میبایست ۵۰ باشد
اعتبار قبولی آزمون های نظام مهندسی حداکثر ۴ سال از تاریخ آزمون می باشد. بنابراین پذیرفته شدگان در زمان تعیین شده اگر شرایط لازم برای دریافت پروانه اشتغال به کار مهندسی را نداشته باشند، می توانند از این فرصت ۴ ساله استفاده کنند و شرایط و مدارک مورد نیاز مثل کارت پایان خدمت یا موارد دیگر را فراهم نمایند.
طبق ماده ۱۱ قانون نظام مهندسی در صورتی که آزمون پایه ۳ نظام مهندسی را قبول شویم بعد از گذشت ۴ سال می توانیم از پایه ۳ به پایه ۲ ارتقاء بدهیم البته کلاس هایی هم در نظام مهندسی استان باید شرکت نماییم.
همچنین بعد از گذشت ۵ سال دیگر مهندس می تواند از پایه ۲ به پایه ۱ ارتقاء پیدا نماید..
مثلا اگر شخصی در سال ۱۳۹۹ آزمون نظام مهندسی پایه ۳ را قبول شود در سال ۱۴۰۳ می تواند با شرکت در دوره ها و کلاس های نظام مهندسی به پایه ۲ ارتقاء پیدا کند و در سال ۱۴۰۸ می تواند صلاحیت خودش را به پایه ۱ نظام مهندسی ارتقاء بدهد.
این مهندس بعد از گذشت ۶ سال از تاریخ قبولی آزمون نظام مهندسی پایه ۳ که فرض می کنیم در سال ۱۳۹۹ آن را دریافت کرده یعنی در سال ۱۴۱۴ می تواند برای پایه ارشد درخواست ارتقا بدهد.
در صورت عدم عضویت در نظام مهندسی، بعد از قبولی در آزمون نظام مهندسی، ابتدا باید به عضویت این سازمان درآمد. مرحله بعد (پس از تایید عضویت)، ارسال مدارک مورد نیاز (گواهی قبولی، مدارک تحصیلی، مدارک هویتی و سابقه کار) به سازمان نظام مهندسی برای صدور پروانه اشتغال به کار است.
جانبازان و ایثارگران سهمیهای در آزمون نظام مهندسی ساختمان ندارند. نمره این افراد مانند دیگر داوطلبان محاسبه خواهد شد.
ثبت کلمه عبور خود را فراموش کردهاید؟ لطفا شماره همراه یا آدرس ایمیل خودتان را وارد کنید. شما به زودی یک ایمیل یا اس ام اس برای ایجاد کلمه عبور جدید، دریافت خواهید کرد.
کد دریافتی را وارد نمایید.